Un informe de la Jurisdicción Especial para la Paz revela que, entre els anys 2002 i 2008, hi va haver 6.402 víctimes d’execucions extrajudicials a les mans de la força pública, conegudes com a “falsos positius”.
La Defensoría del Pueblo presenta un informe denunciant l’increment de desplaçaments forçats en plena pandèmia, que registraria com a mínim 11.500 persones víctimes d’aquests fets.
Inicia el “Paro Nacional” indefinit contra la reforma tributària i la reforma del sistema de salut impulsades pel govern i altres reivindicacions socials.
El mes d’abril, es va realitzar una gira d’incidència virtual, en la qual van participar destacats representants de comunitats afectades per la gestió de l’aigua per part de la multinacional Agbar-Suez a Mèxic, Xile i Colòmbia. Per al cas colombià, es van denunciar les vulneracions socials i mediambientals comeses per aquesta empresa contra comunitats afrocolombianes de Cartagena de Indias, al departament de Bolívar.
Des de finals d’abril, es va impulsar una campanya d’incidència per condemnar la repressió i la violència exercida per la força pública contra la ciutadania que es manifestava en una sèrie de jornades de mobilització social. Institucions i organitzacions socials de Catalunya, l’Estat espanyol i Europa van demanar al govern de Colòmbia que adoptés mesures per garantir el dret a la protesta social i un diàleg inclusiu amb les organitzacions impulsores de les mobilitzacions.
La Taula celebra vint anys de vida i experiències. Constitueix un cas únic en el marc català, espanyol i internacional, ja que no existeixen iniciatives similars que hagin tingut el grau d’acceptació, seguiment i incidència que ha tingut la Taula.
Els reptes que afronta per al futur són molts, sobretot perquè, després de la signatura de l’Acord de Pau el 2016, el conflicte colombià, lluny de mitigar-se, persisteix i s’intensifica, i al mateix temps, augmenta una violència emmarcada en un context mundial, en el qual hi ha una clara reculada en la defensa dels drets humans.
La implementació integral de l’Acord de Pau, la possibilitat d’una negociació política amb l’ELN, la denúncia de la greu vulneració de drets humans de les persones defensores, dels col·lectius pagesos, indígenes, afrocolombians, dels moviments mediambientals, de dones, LGTBI a Colòmbia marquen avui dia l’acció d’incidència de la Taula.
La solidaritat i l’internacionalisme desplegats des d’aquesta plataforma són punts de suport importants en l’assoliment de la pau completa, justa i duradora, que ha estat esquiva, fins al moment, a un país que viu i lluita per un futur amb esperança i oportunitats en aquest racó del territori Llatinoamericà.