El Comitè Internacional de la Creu Roja qualifica la situació de Colòmbia de “conflicte armat de caràcter intern” i demana a les forces armades i els grups armats organitzats l’aplicació i el respecte de les normes del dret internacional humanitari per a la protecció de les víctimes civils del conflicte.
Amb la intenció de negociar un intercanvi d’ostatges, les FARC-EP proposen una retirada militar al departament del Caquetá. El president Álvaro Uribe descarta la proposta.
Entre 2004 i 2012, la Taula va desenvolupar un Programa de Beques per enfortir iniciatives civils de pau colombianes, que va propiciar un procés de diplomàcia ciutadana, a Catalunya i Europa, en favor dels drets humans i la pau. Durant nou anys, vint dones colombianes d’organitzacions socials de base i procedents de diferents regions del país van ser acollides com a becàries.
Aquest programa va promoure llaços i intercanvis amb diferents actors catalans, espanyols i europeus, compromesos amb la pau i els drets humans a Colòmbia.
Aquestes dones, representants de la Ruta Pacífica de las Mujeres, l’Organización Femenina Popular, la Campaña Colombiana contra Minas, el Movimiento de Víctimas de Crímenes de Estado, el Sindicato Fensuagro i del Movimiento Social de Mujeres, van accedir al postgrau de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona, per aprendre d’experiències d’altres conflictes i processos de pau al món.
El mes de juliol, es va dur a terme a Lleida, el Seminari-Taller Balanç i Perspectives de les Relacions Polítiques i de Cooperació entre la Unió Europea i Colòmbia, organitzat per l’Oficina Internacional de Derechos Humanos Acción Colombia (OIDHACO) i el Grupo Sur (actual EU-LAT), amb l’objectiu d’analitzar les relacions polítiques i de cooperació entre la UE i Colòmbia. Aquesta iniciativa es va convertir en un espai de reflexió per a definir estratègies concertades de treball al país llatinoamericà, en l’àmbit de la UE, així com una oportunitat per consolidar el procés de reflexió i treball a la Taula.