font: Brigades Internacionals de Pau - Pbi

2008

El govern extradeix als Estats Units catorze caps paramilitars que es trobaven sotmesos al procés de justícia i pau.

Es duu a terme l’Operación Jaque per les Forçes Militars de Colòmbia i s’alliberen quinze persones segrestades per les FARC-EP, entre elles Íngrid Betancourt.

Membres de l’exèrcit executen diversos joves del municipi de Soacha, fet que es va conèixer com a “falsos positivos”, execucions extrajudicials les víctimes de les quals van ser presentades per l’exèrcit com a guerrillers morts en combat.

Jornades

Dones i conflicte

Les VI Jornades, celebrades a l’abril, van aprofundir en les conseqüències del conflicte armat en la vida de les dones a Colòmbia, així com en les seves experiències col·lectives de resistència pacífica. Les taules de debat es van centrar en sis temàtiques rellevants del context: l’impacte de la ley de justicia y paz, els processos de desplaçament i refugi, la violència sexual i els feminicidis, així com les estratègies de resistència impulsades pels col·lectius de defensa dels drets de les dones.

Pronunciamientos
públicos

Alarma per l’augment dels assassinats contra el moviment sindical

El 6 de maig, a través d’un comunicat públic, els sindicats que formen part de la Taula, CCOO, Intersindical-CSC i UGT, van condemnar l’onada d’assassinats en contra del moviment sindical a Colòmbia, un dels sectors més afectats per la repressió i la violència. El document va denunciar 22 morts, registrades en els primers quatre mesos de l’any, amenaces, i agressions, a més de la desaparició d’un dirigent sindical a Bogotà. Així mateix, van exigir mesures immediates per garantir la vida i la seguretat de les persones que es dediquen a l’activitat sindical.