font: Maria Jesús Pinto

2013

El govern de Colòmbia i les FARC-EP anuncien l’acord sobre la política de desenvolupament agrari, un dels punts més difícils en els diàlegs de pau que s’avancen a l’Havana.

Entra en vigència l’Acord Comercial TLC entre Colòmbia i el Perú i la Unió Europea.

A l’agost, s’inicia el “Paro Nacional Agrario”, amb la participació de les principals organitzacions pageses, mineres, de transportadors, estudiantils, treballadors de la salut i l’educació, amb el suport de les centrals sindicals, com a protesta per la signatura del TLC.

El govern i les FARC-EP anuncien l’acord sobre participació política als diàlegs de pau.

suport
a la diàspora

La petjada de Colòmbia en Pau

Colòmbia en Pau va néixer com un espai de trobada i de treball de persones colombianes i catalanes residents a Catalunya, amb la finalitat de donar suport a la sortida política i dialogada del conflicte armat a Colòmbia i la construcció d’una pau estable, justa i duradora. La Taula va acompanyar el seu naixement i recorregut al llarg dels anys.

La seva primera activitat pública es va dur a terme el 17 de març, amb una caminada simbòlica fins al Fossar de la Pedrera del cementiri de Montjuïc, on es va llegir el manifest “Per una Colòmbia en Pau”.

Incidència
social i política

Les mares de Soacha i la seva lluita per la veritat

Durant el mes de març, representants de les mares de Soacha van participar d’una gira d'incidència a Catalunya, per rebre el Premi ICIP Constructors de Pau, que atorga cada any l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) al Parlament de Catalunya. Posteriorment, el mes de setembre, es va projectar el documental sobre la lluita d’aquestes mares, Retratos de familia, de la directora colombiana Alexandra Cardona.

Suport
a la diàspora

Som més, ara sí a la pau

El 9 d’abril de 2013, centenars de colombianes i colombians residents a Barcelona es van manifestar per expressar el seu suport al procés de pau que avançava el govern de Juan Manuel Santos amb la guerrilla de les FARC. Els seus portaveus van manifestar la urgència de facilitar la participació per escoltar les propostes de la societat civil colombiana en el seu conjunt i, especialment dels colombians i colombianes que es troben fora del seu país. La Taula va donar suport i es va fer ressò de les seves veus.

Incidència
social i política

Meses europees de Pau a Barcelona

Davant l’èxit de les taules regionals a Colòmbia organitzades per les Comissions de Pau del Congrés, diferents organitzacions europees que donen suport a la pau i els drets humans al país, es van proposar l’objectiu de dur a terme aquestes activitats a Europa. Les Taules de Pau celebrades a Barcelona, amb el suport, entre d’altres, de la Taula, van facilitar un espai de debat i propostes per a la població colombiana, migrant i exiliada. Les propostes treballades a les diferents taules van ser presentades a una delegació colombiana de la Comissió de Pau del Congrés, en el Parlament de Catalunya.