Es creen els mecanismes del Sistema Integral de Verdad, Justicia, Reparación y No Repetición de l’Acord de Pau.
S’inicien els diàlegs de pau entre el govern de Juan Manuel Santos i l’Exèrcit d’Alliberament Nacional (ELN), a la ciutat de Quito, a l’Equador.
Sota supervisió de l’ONU, les FARC-EP inicien el procés de desistiment d’armes.
Les FARC-EP es constitueixen en partit polític amb el nom de Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común.
Inicia el cessament bilateral al foc entre el govern colombià i l’ELN.
El 28 de juny, el Parlament de Catalunya va aprovar una declaració institucional per manifestar el seu suport als i les líders socials en la seva activitat per la defensa dels drets humans, i va sol·licitar al govern colombià protegir de manera efectiva la seva tasca en tot el territori nacional.
Aquesta Resolució es va adoptar en el marc de les XV Jornades que van tractar sobre els mecanismes i mesures que es poden implementar des de la comunitat internacional, per ajudar a la protecció de defensores i defensors de drets humans a Colòmbia.
Al setembre, es va organitzar una conferència pública amb un destacat sindicalista i representant del nou partit Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común, constituït després de la signatura de l’Acord de Pau, amb l’objectiu d’analitzar els nous escenaris polítics que es van obrir en la nova etapa de Colòmbia.
L’octubre de 2017, la Taula i l’Oficina Internacional de Derechos Humanos Acción Colombia (OIDHACO) van presentar al Parlament Europeu l’informe balanç “Un any de l’acord de pau a Colòmbia”. El document avaluava l’estat de la implementació de l’Acord, l’impacte sobre la vida de milions de colombianes i colombians, així com els reptes pendents.