font: Lola Crespo

2006

Álvaro Uribe Vélez és reelegit president de la República de Colòmbia.

Esclata l’escàndol de la “parapolítica” pels vincles de funcionaris i polítics pròxims al president Uribe, amb els grups paramilitars, entre ells, el director del Departamento Administrativo de Seguridad (DAS).

Segons dades de la Campanya Internacional per a l’Eliminació de Mines Antipersones, Colòmbia és el país que més víctimes registra del món a causa d’aquests artefactes.

Jornades

Terra i desplaçaments: Crisi humanitària pel control del territori

El mes d’abril, es van celebrar les IV Jornades de la Taula. El valor de la terra és un element central en el debat sobre les causes que expliquen el conflicte armat a Colòmbia i que ha generat expulsió i confinament de la població –el 2006, Colòmbia va ser el segon país amb més desplaçament a escala mundial—. En aquesta trobada es va reflexionar sobre l’atenció a la població desplaçada, la devolució de les seves terres i la reforma agrària, en el marc del procés de desmobilització paramilitar que estava en marxa.

Representants d’organitzacions de drets humans, pageses, indígenes, afrocolombianes, de l’ ONU, institucions catalanes i internacionals, van intercanviar informació i punts de vista sobre el problema de la terra i el desplaçament a Colòmbia com a temes rellevants per a una agenda de pau basada en la veritat, la justícia i la reparació.