S’aguditzen les disputes territorials entre grups armats il·legals que empitjoren la violència al país amb massacres i homicidis selectius contra la població civil. Presència de l’ELN, de grups dissidents de les FARC-EP i, sobretot, d’organitzacions successores del paramilitarisme en aproximadament el 90% del territori del país.
La gestió governamental de la situació provocada per la pandèmia de la Covid-19 facilita l’establiment d’un marc jurídic regressiu i limitador del respecte als drets humans.
La Cort Constitucional emet una sentència que ordena al govern Nacional prendre mesures que garanteixin la protesta pacífica, pel fet que les forces de control estan fent una "intervenció sistemàtica, violenta i arbitrària" en contra dels manifestants.
El mes de gener, la Taula va organitzar una trobada amb periodistes amb l’objectiu de denunciar les alarmants xifres d’assassinats de persones defensores de drets humans i, visibilitzar les persones acollides pel Programa Català de Protecció a Defensors i Defensores dels Drets Humans. A la trobada, van participar catorze periodistes de vuit mitjans de comunicació, els quals van conversar amb quatre defensores destacades vinculades a organitzacions com la Corporación Humanas Colòmbia; el Movimiento Ríos Vivos; l’Asociación de Cabildos Indígenas del Norte del Cauca (ACIN) i el Node català de la Comisión de la Verdad (CEV) a Europa.
Durant el mes de març, amb l’objectiu de visibilitzar l’exili colombià organitzat entorn del Node català de la Comisión de la Verdad (CE) i consolidar el seu reconeixement des de les institucions catalanes, el comissionat Carlos Martín Beristain va realitzar una gira d’incidència i es va reunir amb les principals institucions de Catalunya. En aquesta visita es va obrir també un espai de diàleg públic on les víctimes del conflicte armat, residents a Catalunya, van dialogar amb el Comissionat.
Durant els mesos d’abril i maig, i arran de la greu situació humanitària desencadenada per la pandèmia de la Covid-19 a Colòmbia, la Taula va impulsar una campanya de denúncia per l’augment de les dinàmiques del conflicte, després de les mesures adoptades pel govern colombià per fer front a la crisi humanitària derivada de la situació. La campanya va generar nombroses condemnes públiques d’institucions, representants polítics i portaveus de grups parlamentaris de Catalunya i de l’Estat espanyol. Entre les demandes, es va exigir aturar l’onada d’assassinats i agressions contra persones defensores de drets humans.
Durant els mesos d’octubre i novembre, en el marc de la Fira d’Economia Social de Catalunya, la Taula va celebrar les seves XVIII Jornades. Per mitjà de quatre taules de debat virtual, que van comptar amb la participació de persones expertes de Colòmbia, Llatinoamèrica i Catalunya, es va presentar un balanç de l’aplicació de l’Acord de Pau, des de l’àmbit econòmic i de l’Economia Social i Solidària en algunes de les regions més afectades pel conflicte armat. Així mateix, es va analitzar la implicació de les comunitats i de persones excombatents reincorporades.