font: Coordinadora de organizaciones para el desarrollo

2019

L’atemptat de la guerrilla de l’ELN amb cotxe bomba a l’Escuela de Cadetes de la Policía de Bogotá, en el qual van morir 23 persones i més de cent van ser ferides, posa fi als diàlegs amb el govern.

Iván Márquez, Jesús Santrich, el Paisa i altres exguerrillers de les FARC-EP anuncien el seu retorn a les armes i ho justifiquen per l’incompliment del govern colombià dels compromisos de l’Acord de Pau.

El ministre de Defensa renuncia per bombardeig militar al departament del Caquetá, en el qual van morir divuit menors d’edat que van ser presentats com a baixes a les dissidències de les FARC-EP.

Gran mobilització al “Paro Nacional” del 21 de novembre, convocat per les principals centrals obreres i sindicats del país per protestar per les reformes econòmiques defensades pel govern.

Jornades

Defensem! Diàleg amb activistes d’Amèrica Llatina

Les XVII Jornades sobre Colòmbia es van celebrar el mes de novembre, en el marc de la setmana Defensem!, organitzada junt amb altres entitats catalanes que treballen en defensa dels drets humans. L’esdeveniment, inaugurat al Parlament i que va comptar amb la participació de més d’una desena de representants d’organitzacions colombianes, va girar entorn de la violència que enfronten les persones defensores al continent americà i de les seves respostes d’autoprotecció col·lectives i individuals.

Incidència
social i política

Narrar per viure: el poder de la paraula

Mayerlis Angarita, reconeguda líder social de la regió de Montes de María i fundadora de l’associació Narrar para Vivir, va visitar Catalunya, el mes de març, amb motiu de la seva participació en el “Festival de les bones històries”, organitzat per Casa Amèrica Catalunya. La visita va tenir el suport de la Taula per a la programació de reunions d'incidència i entrevistes amb mitjans de comunicació.

suport
a la diàsora

Justícia per a les víctimes a l’exili

Conferència pública amb una de les magistrades de la Jurisdicción Especial para la Paz (JEP) que va tenir lloc al maig a la seu del Col·legi d’Advocats de Barcelona. Representants de la diàspora colombina i de l’àmbit judicial van dialogar amb la magistrada entorn de l’accés a la justícia per a les víctimes colombianes a l’exili.