2005

El 21 de febrer, membres de l’Exèrcit Nacional, acompanyats de paramilitars de les Autodefensas Unidas de Colombia, assassinen vuit civils membres de la Comunidad de Paz de San José de Apartadó al departament d’Antioquia.

La Comissió Interamericana de Drets Humans visita Colòmbia amb l’objectiu d’avaluar l’impacte del conflicte armat sobre les dones i les mesures adoptades pel govern per protegir els seus drets en aquell context.

El Congrés de la República aprova la Llei 975 de 2005, coneguda com a ley de justicia y paz, promoguda per Álvaro Uribe Vélez, per facilitar el procés de desmobilització de grups paramilitars.

És aprovada la reforma de la Constitució Política, que incloïa la reelecció presidencial.

Jornades

La cooperació internacional amb Colòmbia. Pau i drets humans?

Les III Jornades, celebrades a l’abril, en les quals van participar diversos actors internacionals com la Comissió Europea, els governs d’Espanya i Suècia, l’Oficina de l’Alt Comissionat de l’ONU i grups parlamentaris catalans, van servir com a plataforma per a l’anàlisi del rol que ha de complir la cooperació internacional en un país en conflicte armat com Colòmbia. A la trobada, es van analitzar diferents reptes i eixos de treball com, la contribució a l’enfortiment democràtic, la protecció dels drets humans, o la cerca d’una sortida negociada. Així mateix, representants d’organitzacions socials de Colòmbia, plataformes de drets humans, pobles indígenes, moviments de dones i sindicats, van exposar els principals desafiaments que hauria d’assumir la cooperació internacional al país.

Pronunciamients
públics

Condemna de la massacre de la Comunitat de Pau de San José de Apartadó

El 21 de gener, a la Comunitat de Pau de San José de Apartadó, van ser assassinades vuit persones, tres d’elles nens, per membres de l’Exèrcit Nacional acompanyats de paramilitars de les Autodefensas Unidas de Colombia. La massacre, que va commocionar la societat colombiana i la comunitat internacional, va succeir enmig de reiterades denúncies de violacions i abusos per part de la força pública a la regió, en el marc de la política de seguretat democràtica del govern colombià. La Taula va condemnar el fet de manera enèrgica mitjançant un comunicat públic àmpliament difós.

pronunciamients
públics

Primera Resolució del Parlament de Catalunya de solidaritat amb el poble de Colòmbia

El 16 de novembre, el Parlament de Catalunya va aprovar una important resolució, la 304/VII, sobre la situació dels drets humans a Colòmbia i de solidaritat amb el poble d’aquest país. La resolució instava el Congrés de Colòmbia a establir un marc jurídic integral per al procés de desarmament, desmobilització i reintegració dels grups armats al marge de la llei, respectuós amb els compromisos internacionals i que reconegués plenament els drets de les víctimes del conflicte a la veritat, la justícia i la reparació.

Aquesta resolució va ser aprovada després de la visita a Colòmbia d’una delegació, conformada per representants de la Generalitat catalana, el Parlament, administracions locals i organitzacions de la Taula, que van viatjar amb l’objectiu de conèixer i donar suport a les actuacions de la societat civil i la cooperació catalana en pro de la pau i els drets humans.