font: Presidencia de la República

2016

El govern colombià i les FARC-EP declaren l’alto el foc bilateral.

El 26 de setembre, el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, i el líder de les FARC-EP, Rodrigo Londoño, signen l’Acord de Pau a Cartagena, després de quatre anys de negociacions.

El 7 d’octubre, el president Santos rep el Premi Nobel de la Pau.

A l’octubre, es convoca un plebiscit per ratificar l’Acord de Pau, i la victòria és per al “no”. Després d’un procés de negociacions, el 24 de novembre, a Bogotà, se signa l’Acord per a la Terminació Definitiva del Conflicte, que va ser ratificat pel Congrés de la República de Colòmbia.

Incidència
social i política

Visita d’una delegació catalana a Buenaventura

Arran dels resultats de l’estudi “Els impactes d’una empresa catalana, Grup TCB, a Buenaventura”, una delegació catalana de representants institucionals i socials va viatjar a la ciutat de Buenaventura, entre abril i maig, per conèixer de primera mà la situació social de la ciutat, així com verificar els impactes de l’empresa catalana sobre les comunitats negres. L’informe de la visita va ser presentat davant el Parlament de Catalunya i en ocasió de les XIV jornades anuals de la Taula.

suport
a la diàspora

El suport de Catalunya a la ratificació de l’Acord de Pau

A finals de setembre, es van dur a terme diverses activitats que tenien com a objectiu el suport a la ratificació de l’Acord de Pau a Colòmbia. L’esdeveniment més important i multitudinari va ser el festival artístic “Cap a una Colòmbia en pau”, en el qual van intervenir més d’un centenar d’artistes i representants institucionals i socials de Colòmbia i Catalunya.