2007

Diferents sectors socials del país fan una crida a un “bescanvi humanitari” per alliberar tant segrestats en poder de les FARC-EP, com guerrillers presos en presons de l’Estat. El “caminant per la pau” Gustavo Moncayo, inicia un recorregut de més mil quilòmetres per exigir el bescanvi humanitari i l’alliberament del seu fill, el sotsoficial de l’exèrcit Pablo Emilio Moncayo.

Els onze diputats del Departament del Valle del Cauca, que es trobaven segrestats en mans de les FARC-EP, moren en foc creuat, per enfrontaments a la zona.

Jornades

Condicions per a un procés de pau

El conflicte armat a Colòmbia té unes profundes arrels ancorades en l’exclusió social, política i econòmica, amb una singular i brutal violència contra les veus opositores. Les V Jornades celebrades el mes de maig, van proposar una definició de “pau” que integrés les sis des: el respecte pels drets humans, l’aprofundiment de la democràcia, l’impuls d’un desenvolupament incloent que solucioni les grans desigualtats socials, la necessitat de desmilitaritzar el país, el foment del diàleg entre les parts en conflicte i la societat en general i la necessitat de fer front –sobretot des de la responsabilitat internacional– a la xacra de les drogues i del narcotràfic. Les sis des representen condicions necessàries per a poder parlar d’una pau veritable i duradora per a Colòmbia.

Incidència
social i política

El caminant de la Pau: La necessitat d’un acord humanitari

Després d’haver recorregut a peu, durant 46 dies, els prop de mil quilòmetres que separen la localitat colombiana de Sandoná de Bogotà, el professor Gustavo Moncayo va arribar a Barcelona el 8 de novembre, com a part de la seva gira europea. L’objectiu era sumar esforços per aconseguir un acord humanitari entre el govern de Colòmbia i la guerrilla de les FARC, que permetés l’alliberament dels ostatges segrestats, entre ells el seu fill Pablo Emilio Moncayo, un sotsoficial de l’exèrcit, privat de la seva llibertat per més de deu anys. La seva causa va representar els milers de famílies que demanaven respostes i accions concretes per a les víctimes de la guerra.

La Taula va donar suport a la gira d'incidència que va dur a terme el professor Moncayo. Va ser rebut pel Parlament de Catalunya i, en companyia de representants de la Generalitat i de la Taula, va recórrer la rambla de Catalunya, des de la font de Canaletes fins al Col·legi de Periodistes, on va participar en un col·loqui sobre la necessitat d’un acord humanitari.

pronunciaments
públics

Alerta per la contribució europea al procés de desmobilització paramilitar

En una carta de preocupació, enviada el 4 de maig, la Taula i altres organitzacions de l’Estat espanyol van sol·licitar el ministre d’Exteriors que, tant Espanya com la Unió Europea s’abstinguessin de donar suport polític i financer al procés de desmobilització paramilitar que s’avançava en aquell moment a Colòmbia. A més, alertava sobre la falta de mecanismes i garanties per evitar que els recursos de la ciutadania europea no acabessin finançant criminals de guerra i lesa humanitat. Així mateix, la carta recomanava fer costat a les víctimes i als seus representants davant les reiterades amenaces i assassinats sistemàtics.